vineri, 22 ianuarie 2010

MONOLOG LULUȚA






-intră din culise alergând după un fluturaș-

LULUȚA: L-am prins!...l-am prins! Vai de mine!....În loc de flutur am prins un cărăbuș.....Sărăcuțu....o fi orfan ca și mine. Să-i dau drumu până nu-i pricinuiăsc un năcaz mai mare. Doamne!... tare mi-i urât aici!.... Nu știu ce să fac toată ziua... n-am pe nimeni care să mă iubească, de când o murit biata ninecuță...Ei nu pot înțălege că mi-i dor de ninecuța. De trii ani de zile mă găsăsc printre străini, care, pentru că mă văd tristă și pe gânduri, zâc că dau semne de nebunie. Sunt tare nenorocită în casa Chirițăi! Mătușica-i prea bătrână și Guliță prea tânăr....și prea...prost. Auzi la mătușica...vrea să măpă mărite mai târziu cu Guiță.....Luar-a-l...să nu vorbesc cu păcat. Apoi giudecă tu însuți de pot fi fericită....singură, orfană!...depărtată de toți prietinii copilăriei mele...de tine, Leonaș cu care eram deprinsă să te văd în toate zilele în casa maică-mii. Dragu Leonaș! ...unde-a fi el acu? ...De cum ne-au despărțit întâmplările...m-am pornit la Paris, și am șăzut acolo trii ani. De când nu l-am văzut, a fi crescut mare și m-a fi uitat poate. Da eu una știu, că nu l-oi uita niciodată....că-l iubesc din copilărie! M-am gândit totdeauna la el și, cum m-am întors în țară, cea dintâi dorință a mea a fost ca să te găsăsc șî să te vâd......(găsește pe jos un plic)Da ce e asta ...Un răvaș...de la cine?...de la Leonaș... O venit Leonaș? ...să cetim...

”Îngerul meu!

Tu ești steagul la care ochii mei stau țintiți cu dragoste și cu fală!(Cât de frumos scie!) Pentru tine doresc cinuri și slavă!pentru tine aș birui lumea toată!(Te cred, îngerul meu, dacă m-ai biruit și pe mine! Deseară mă duc la bal masche, vină și tu, puiule, ca să petrecem împreună. Eu oi fi îmbrăcat în Irod-Împărat. Al tău pentru vecii-vecilor! ”

Ce fericire!Ah, dragul meu Leonaș, și eu sunt a ta pentru vecii vecilor!

Trebuie să găsăsc un mijloc s-o păcălesc pe mătușica. Atâta-mi trebuie să afle c-am ieșit sîngurică din casă seara. EE, hai cu Doamne ajută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu